PhpMyAdmin

Zdravím,

pokouším se nějak dostat do PHP a tedy i do databáze.

Jelikož se jedná o vůbec první můj pokus o připojení k DB tak mám pár dorazů.

Snažil jsem se to načíst, ale nějak mi to neleze do hlavy(jako nic co se nevyzkouší).
Tak k věci:
1) Jak přistupujete k MySQL tady na .wz?
1a) Používáte všichni > https://www.webzdarma.cz/mysql/index.php ?
1b) Lze se připojit i pohodlněji z domova?
1b > 1c) Já si myslel, že si stáhnu PhpMyAdmin do svého PC, nastavím tabulky, do php skriptu napíšu příkazy pro přídávání záznámů, atp. ... "a nějak nahraji na .wz?"?

2) POkud jsem to jakžtakž správně pochopil, tak když si doma nainstaluji XAMPP(MySQL, Localhost), tak žádné spojení s DB zde na .wz není možné, můžu si tam testovat jen u sebe na PC, děláte to tak? Případně jak jinak?
2a) Funguje to stejně i placených hostinzích?

3) V čem prohramujete PHP? Já se přiznám, že vše píši v Notepad++, a v celku mi to vyhovuje. Ale pokud například EClipse má automatické dokončoávní, nabídky, a příklady syntaxe, tak bych to uvítal. Programoval jsem v Eclipse v Jave, a líbil, ale v podstatě jen nabízel výpis automatických metod s omezením, ale ten jazyk funguje jinak, takže tam se to přizpůsobovalo dle typů, což si u PHP neumím představit.

4) Pokud máte nějaký vysvětlujkící článek k bodů 1-2, tak uvítám, já nic takle obecného nenašel. Všude jen stáhněte PhpMyAdmin a: ... <?php bla bla ...

Prostě uvítám všechbny komplexní informace a vysvětlení, pozn. "já v tom zkrátka plavu".

Předem díky, M.
1) Různě. Někteří používají phpMyAdmin, jiní Adminer a já si píšu vlastní SQL dotazy.
1a) Ne.
1b) Ne.
1c) Tak to nefunguje.

2) Děláme to různě. SQLite si třeba naplním doma a na WZ jen nakopíruji. XAMPP neznám, ale z vnějšku se na MySQL WZ přímo nedostaneš.
2a) Ne vždy.

3) Vim.

4) Nauč se SQL, spusť si lokální MySQL a zkoušej si příkazy. Je to mnohem praktičtější, než phpMyAdmin.
1) Jak? To právě nechápu - kde máte ty Adminery a další, kde a kam je instalujete? Jediné co zatím chápu - https://www.webzdarma.cz/mysql/index.php - připojím nastavím, a nalinkuju k tomu php, aby to bylo k něčemu.

2) XAMPP - http://www.stahuj.centrum.cz/internet_a_site/servery/ostatni/xampp/
-> 4) Já právě myslel, že se to na tom naučím.
2 ad) "SQLite si třeba naplním doma a na WZ jen nakopíruji" - viz bod 1), jak?

4) Koukám, ubývá nás :).

(Já chápu, že se musím nauči další jazyk, i jak pak skript s ní bude komunikovat) Ale nechápu, jak mám vytvořit první záznam(vytvoření) a její nastavení.
Zatím díky, M.
"Koukám, ubývá nás :)." -> to měla být samozřejmě reakce na 3)
1) Adminer si stáhneš a nakopíruješ na WZ. Je to jen jeden soubor. Pak už jen používáš. Pro připojení PHP->MySQL doporučuji http://php.net/manual/en/book.pdo.php

2) XAMPP mě nezajímá. Berličky nepotřebuji. Obsahuje příliš mnoho balastu.
SQL se nejlépe naučíš v konzoli, dá se to zvládnout za 2 dny.

Databáze SQLite je jen soubor, se kterým se dá normálně manipulovat a přenášet i mezi platformami.

Zkus tohle:
http://www.junext.net/mysql/
Notepad++ jsem nikdy nezkoušel a zřejmě už ani nikdy nevyzkouším. Mám dostatek jiných editorů.
PDO - je objektové, pokud se nemýlím. Na to nejsem zrovna nejnadanější.

http://www.junext.net/mysql/ - kezké, díky

Notepad++, nemá cenu to zkoušet, všechny ty editory jsou stejné. Já jen že to není IDE.

Pokusím se teď postoupit už někam.
Zatím díky, M.
PDO je sice objektové, ale to nevadí. Dá se s ním pracovat objektově i neobjektově. Kromě toho se vyplatí naučit se pracovat v PHP objektově. PDO navíc umí samo vyhazovat výjimky, takže se nemusím po každém SQL dotazu ptát, jestli dopadl dobře.

Pokud si myslíš, že jsou všechny editory stejné, tak se mýlíš. Zkus Vim. Je úplně jiný. Začátečník bez manuálu v něm nenapíše písmenko a ani ho nedokáže ukončit. V GVim možná ano, ale ten jsem moc nezkoušel.
"Začátečník bez manuálu v něm nenapíše písmenko a ani ho nedokáže ukončit." :)
Pokud neni progem intuitivni nebo nazorny, je spatne udelany. Muze byt treba pozlaceny.
"ani ho nedokáže ukončit"
To povazuji za hruby nedostatek z dob, kdy vladl svetu CGA monitor a hry typu Allay cat, J-Bird umel ukoncit jen malokdo bez resetovani pc. Zpet do doby kamenne s Kitem a Vimem!
peta1: Editor Vim je starý přes 20 let. Autor ho nemůže jen tak předělat, protože spousta uživatelů si prostě už zvykla na velmi specifický způsob ovládání. Zajímavostí je, že už od prvopočátku v něm byla zabudována ochrana proti makrovirům, kterou mnohé dnešní editory nemají nebo pracně dodělávají.

Jediným vážným konkurentem Vimu je Emacs. Ostatní editory jsou výrazně slabší. Vim (nebo alespoň Vi) je na každém linuxovém serveru, což se o ostatních editorech říct nedá. Jak chceš jinak editovat konfiguráky?
peta1: Můžeš proti tomu namítat, že je Vim neintuitivní a zastaralý, ale pokud ho používá dostatek lidí, tak asi zase tak špatný není. Je to jen o zvyku.
To samé bych mohl tvrdit o FAR, pokud si vzpomínám, tak ho používáš a všem doporučuješ. Je to program používající zastaralou grafiku z dob CGA. Mám také tvrdit, že je starý a neintuitivní a tudíž špatně udělaný?

Mezi editory je rozdíl. Jde spíše o to, jaký je jeho primární účel. Notepad++ je klasický všeobecný editor pro rychlou editaci souboru. Hodí se tedy jen na editaci jednoho nebo několika málo souborů. Eclipse se řadí do skupiny komplexních editorů typu RAD. Tyto mají v sobě další prvky umožňující pracovat ve velkém. Tedy práce na projektech obsahující stovky souborů.

Práce na objektech. Pokud ho jen používáš, tak je to snad nejjednodušší způsob práce než klasickou sekvenční metodou. Stačí se jen naučit, jak zavolat a používat metody.
Horší už je to, pokud chceš objekty vytvářet. Tady už potřebné znalosti z objektového programování potřebuješ.
Tomík
"Mám také tvrdit, že je starý a neintuitivní a tudíž špatně udělaný?"
Muzes. O tom to je, mit vlastni nazor.
Az na to, ze tam zmacknutim Esc editor ukoncis. A F4 je dostatecne proflaknuta zkratka pro editaci uz od dob NC. Nehlede na to, ze je to dole v menu napsane, F4 Edit. Takze zacatecnik s tim nema takovy problem jako s Vim.

Kit
" Jak chceš jinak editovat konfiguráky?"
Pomoci Faru. Pokud jsi cekal jinou odpoved, mel jsi zminit system linux :)