Include

jméno inculde? co to je? include je příkaz. a příkaz něco provede. a příkaz include provede to, že to co má jako parametr ($strana) vloží do stránky....

jinak podobně funguje require, akorát při cyklech se include provede jen jednou, require vždy.

a to skládání názorně

index.php :
začátek stránky (html, head a třeba menu)
include - obsah.php
include - obsah2.php
include - patička

a ve výsledku vznikne jedna stránka kde nikdo nepozná že se něco skládalo. prohlížeč prostě dostane kód začínající html, head pak menu a následně obsah a obsah2 a zakončí se to patičkou.

ve výše uvedených příspěvcích se akorát místo parametru rovnou jménem souboru používá proměná ve které je ono jméno uloženo...
Marek:

Myslím si, že nemá cenu teď tady vysvětlovat o rozdílu mezi include() a require()
proc se includuje napriklad paticka jsem nikdy nepochopil
Třeba proto, aby se nemusela měnit na všech stránkách, když se v ní něco změní.
Váš známý Astronom: Správně, gratuluju!

Tondys: Protože když v ní něco občas chceš změnit, tak abys to nemusel dělat 50×
Pozdě, sorry ....
vkládat příponu nemusíš, pokud jí tam šoupneš jinak. :) takže při použití $strana = $_GET["strana"].".html"; k proměnné strana (ve které je jméno sounoru bez přípony) přidáš příponu. jednosušší ovšem bude pokud se na to vykašleš a budeš to psát všude s příponou. nebudeš v tom dělat chyby a vcelku to vyjde nastejno, jen přijdeš o možnost využívat stejně pojmenovaných souborů s jinými příponami.

patička: no když jí chci mít všude stejnou tak proč to neincludovat?

a o rozdílech jsem se zmínil spíš jako varování, kdyby se náhodou používal cyklus a chtěl jsem vložit stejný soubor víckrát...
blahapet: to nic
na 50x bych si eště troufnul nějakou hromadnou záměnou třeba v Homešitu, ale na mejch třeba 4168 stran už fakt ne, tam minimálně spadne spojení se servrem.
blahapet: Marek: kdyz neco budu chtit upravit v paticce, tak to proste upravim v indexu a uz to nikde upravovat nemusim..
hm thread jsem jen zběžně prolítla.. nicméně v tom posledním příkladu by asi mělo být:
<?
$p = $_GET["p"].".html";
if (File_Exists("Soubory/".$p))
include("Soubory/".$p);
else
echo "<b><i>Nepodařilo se načíst menu!</i></b>";
?>
<a href="index.php?p=k">něco o mně</a>

tys tam tu příponu měl v odkazu, pak jsi ji tam připojil na prvním řádku (u toho $p=) a pak ještě jednou v tom řádku include. A u "p" musíš mít $, tj. $p, pokud to má být proměnná.