Include

ne, include je neco jineho. Spoji ti to vic stranku v jednu..

v odkazech napises parametry, tzn. ze to bude v indexu vypadat treba takto:

<a href="http://moje.adresa.cz/?strana=hlavni">objednávka</a>

a tam kde se ma vkladat obsah das kod:

<?
if (File_Exists("slozka/".$strana.".php"))
include("slozka/".$strana.".php");
else
echo "Nacist obsah se bohuzel nezdarilo";
?>

includovany soubor s obsahem tedy bude ulozen jako http://moje.adresa.cz/slozka/hlavni.php
teda misto "slozky" to bude v tvem pripade "Souubory" a misto "objednavka" bude treba "hlavni stranka" target das klasicky do odkazu, takze treba:
<a href="http://moje.adresa.cz/?strana=hlavni">hlavni stranka</a>

snad jsem ten predchozi text alespon trochu poopravil :o)
1. musis zmenit priponu souboru na php
2. velikost include nejde urcit, to je blbost. include proste vezme jeden soubor a textove ho vlozi do jineho
Abych řekl pravdu, vůbec nechápu o co ti jde.
Sice nechápu o jaký parametry ti jde. Rozhodně v lepším designu stránky s rámama nebo snad dokonce s iframe IMHO neuděláš. Je potřeba taky trochu znát CSS a malinko snad i PHP, stránku si rozdělit do několika bloků (levý menu, hlavička, hlavní okno). V levým menu budeš mít odkazy jak psal Tondys a ten kód PHP začínající na <? ... ?> strčíš do hlavního okna. Ten jeden hlavní soubor se bude jmenovat index.php a ostatní soubory se můžou jmenovat klidně s příponou .html a právě pomocí toho kódu se budou vkládat do toho hlavního okna. Uvědom si, že ty vkládaný soubory nebudou obsahovat už celej HTML kód jako index.php, ale bude tam třeba jen:

<div>
obsah souboru
</div>

Chápeš to sakra?
proste a jednoduse:

include je otazkou PHP ci jineho skriptovaciho jazyka (dale budu uvazovat, ze se tu bavime o PHP). Takze pokud to chces pouzivat, doporucuji navstivit knihkupectvi, koupit s knizku typu "PHP pro zelenace" a studovat... nebo si najit na netu nejakej PHP tutorial pro zacatecniky.

Az to nastudujes a nebude ti neco jasne a nikde jinde to nenajdes, ptej se...
A nebo tak. Pokud se ale nemíní dál učit PHP, myslím že mu tohle bohatě postačí, pokud to samozřejmě pochopí. Záleží jak u stránek dlouho vydrží, ono ta statika HTML přestane každýho po čase bavit, tak jako tomu bylo kdysi i u mě.
include není vložený kus stránky
include je vložený text zdrojáku
include není rám
můžeš tím třeba napsat horní řádku tabulky a pak už pokračovat v tom "hlavním" .php souboru
Znovu - kus kódu, kterej se ti třeba opakuje v mnoha stránkách, napíšeš vedle do souboru. Tomu dáš jakýkoliv jméno nejlíp s příponou .php . Normální stránku .html, do který to potřebuješ vložit, přejmenuješ taky na .php a na patřičným místě zdrojáku zavoláš "Inkúdééé" na ten soubor a von udělá, jako by byl do toho místa zdrojáku vloženej. Jafný?
Jak se to veme. Má to stejnej efekt - nemusíš to samý opakovat v každý stránce. Ale můžeš tím udělat třeba tabulkovej dizajn. Třeba první řádka tabulky (hlavička stránky) a první td další řádky (menu) bude jeden includovanej soubor. A třeba ještě poslední td druhé řádky (pravý okraj) a další dvě řádky (patička stránky) bude další includovanej soubor. Includovaný by třeba mohly bejt ty reklamní banery. No a tak.
Nejen ze muzes udelat to same, ale naopak toho muzes udelat daleko vic. Kdyz ale nejsi schopen pochopit ani toto, tak se do php pro jistotu vubec nepoustej a pokracuj dal ve statickem html ;) Na include zapomen ;)
Zdenek: jake tabulky? Fuuuj, proc?
Ale jen se snaž to pochopit, to je lepší cesta. Žito už je dávno plný.
Ach jo. OMG!

Při tom include vůbec nebudeš používat rámy, jasný?!

<div id="hlavicka">blablabla</div>

<div id="leve_menu_odkazy">
<a href="index.php?strana=soubory/objednavka">objednávka</a><br />
<a href="index.php?strana=soubory/kniha">návštěvní kniha</a><br />
<a href="index.php?strana=soubory/neco_o_mne">něco o mně</a>
</div>

<div id="hlavni_okno">
<?
$strana = $_GET["strana"].".html";
if (File_Exists($strana))
include($strana);
else
echo "Nepodařilo se načíst menu!";
?>
</div>

<div id"paticka">blablabla</div>

Chápeš to už, prosím? Toto je soubor "index.php" resp. jen jeho část bez tagů <html> , <body> atd.
Dále budeš mít složku s názvem "soubory" a v ní soubory:

objednavka.html
kniha.html
neco_o_mne.html
pomoci tabulek neudelas nikdy moderni CSS design.
dneska jsem o tom psal clanek http://www.tondys.wz.cz/css.php az se naucis css, tak popremyslej o php - jinak s tabulkama nema ani cenu include pouzivat (no jasne ze ma, ale ne pro tento ucel)..
Tak tomuhle dotazu už nerozumím. Asi si napřed vyzkoušej něco někam tím includem vložit. Ono ti to pak začne bejt jasnější. Zdravím, prchám.
od toho je tu css... http://www.jakpsatweb.cz/css/

vkládat celé soubory můžeš, to neni problém ale proč head? maximálně jednou, ale to už můžeš rovnou vložit celej začátek včetně
jo je to tak :D
no to includovane by melo byt bez <head> a dalsich veci, ponevadz bys to tam mel pak dvakrat, nebo vickrat (zalezi kolikrat bys includoval). Proste si predstav ze to co se includuje je jakoby vysek z te stranky..

jinak ja bych i ty ostatni soubory udelal v php, ponevadz kdyz tohle pochopis tak zacnes stavet podminky a budes chtit do tech includovanych souboru includovat.
a sakrys, pozde :-)
Tondys: Tabulka - netabulka. Já se jen snažil vysvětlit, jak include funguje...
VzA: $strana je jméno toho souboru
if (File_Exists($strana)) je dotaz, jestli ten fajl $strana existuje, aby ho tam šlo vložit
mimochodem, na tvém počítači to chodit nebude, musíš to mít nahrané na servru
jenze on se ptal jestli to jde udelat jako tabulka, takze si mu nevedomky nahraval a on by se neucil CSS...
include($strana) je příkaz: Vlož "$strana" do textu zdrojáku!
Samozřejmě, že místo <div>ů může použít tabulky, pak si ale musí jinak upravit konstrukci souboru, to uže záleží na něm:

Váš známý Astronom:

include($strana) je funkce v PHP, která ti vloží někam jiný soubor a v těch závorkách je její parametr, respektive název toho souboru co se má vkládat.

$strana = ten dolar na začátku označuje, že se jedná o proměnnou. Všimni si v těch odkazech jak jsem ti psal výše je za otazníkem uvedeno:

strana=soubory/objednavka

"strana" je v tomto případě parametr v odkaze a "soubory/objednavka" je hodnota toho parametru vlastně cesta k souboru, co se má vložit.
blahapet muze, ale nebudem tu preci radit prasecinky