rozhadzany banner

caute, mam taky problem. som len taky benjaminok a podla kadejakych navodov som sa snazil v dreamweaveri vytvorit stranku (vladimirklar15.wz.cz). no a ten problem je ze hlavny banner sa mi vo firefoxe zobrazuje rozhadzane (http://img693.imageshack.us/img693/4755/snmkaj.jpg). ale v hocijakom inom prehliadaci mi ho zobrazuje normalne v celosti. nevedeli by ste mi prosim vas pomoct co s tym?
<HTML>Problém bude ve špatně zapsaných elementech img. Tyto elementy ve svém kódu otevíráš, ale už je neuzavíráš, čímž se pak objevuje zbytek stránky uvnitř jednoho obrázku a takhle se to do sebe všelijak zanoří, což pak FF zobrazí tak, jak to zobrazí.

Je tedy potřeba element img správně uzavřít, např. využitím způsobu zápisu prázdného elementu:
<img ... />

Druhou možností je zapsat img jako párový, ale vzhledem ke kompatibilitě se staršími XML neznalými prohlížeči to nedoporučuju:
<img ... ></img></HTML>
Další řešení je použití HTML 4.01 místo XHTML 1.0 ;)
<td colspan="2"><a href="info.html"><img src="obrázky/images/Info.gif" alt="" width="212" height="57" border="0"></a></td>
<td colspan="3" rowspan="2">
no ja som z toho jelen =). studujem aj zdrojove kody inych stranok ale stale neviem akoby som mal tuto cast (ktora patri k tomu obdlzdniku "info") uzavriet =( za to border mam dat medzeru a /? ci ako? =/
Ano, přesně jak to napsal Nípal.

Uzavíráš tag img, takže buď s mezerou a lomítkem:
<td colspan="2">
<a href="info.html">
<img src="obrázky/images/Info.gif" alt="" width="212" height="57" border="0" />
</a>
</td>

nebo se zavíracím tagem:
<td colspan="2">
<a href="info.html">
<img src="obrázky/images/Info.gif" alt="" width="212" height="57" border="0">
</img>
</a>
</td>

Podobný postup bys měl použít u všech dalších obrázků (a dalších elementů).
ale to som uz skusil tak uzamknut (tym prvym sposobom) vsetky co sa zacinali na <img a nepomohlo to...a na ziadnom inom prehliadaci to nerobi iba na firefoxe. este sa skusim aj kamosov popytat a ked nic tam napisem aby to neotvarali vo firefoxe =D
Neotevírat ve Firefoxu není řešení.

Ale k tématu: zřejmě netušíš, jaký je rozdíl mezi xhtml a html. V xhtml většina klasických formátovacích značek neexistuje a pokud je použiješ, každý prohlížeč je vykresluje podle sebe -- např. height u tabulek apod.

To však neřeší tvůj problém. Ten spočívá v použití tabulky jako layout. Strávil jsem nad tím dost svého času, ale konkrétní příčinu nenašel. To jsou slabiny tabulkového layoutu -- špatně se hledají chyby a některé situace při použití spojování buněk v dokumentaci nejsou popsané. Z nějakého důvodu však Firefox tabulku zobrazí správně, když se odstraní doctype.

Osobně bych ale doporučil tento postup:
Aktuální verzi smazat a začít znovu. Bez použití tabulek, s použitím css.

___
Mimo to, si neodpustím pár poznámek:
a) Názvy obrázku by měly vystihovat jejich účel -- jména typu Bez_nazvu_13.gif jsou na pytel.
b) Cesty k obrázkům i jejich názvy by měly obsahovat pouze ascii znaky, tedy zejména žádnou diakritiku.
c) Zbytečný datový tok -- proč má samotný layout přes 1.3MB na obrázcích?
d) Textura na pozadí je docela mizerná (parkety často nenavazují). Při větším rozlišení navíc i úzká -- stačilo by stránce nastavit ještě černé pozadí a upravit kraje textury pro přechod do tmy.
mno to asi budem musiet kontaktovat niekoho kto to vie robit bez toho dreamweaveru. vravim, ja som v tom len lama a v tych kodoch sa fakt nevyznam. ale vdaka vsetkym co si nad tym lamali hlavu
no prerobil som to, teraz to nie je pomocou tych tabuliek. takto by to mohlo byt?
Ohodnotil bych to jako změnu o 50% k lepšímu. Minimálně kvůli počtu http požadavků -- aktuální verze jich potřebuje sotva polovinu oproti první verzi. A navíc nehrozí rozpadnutí obrázků.

Na druhou stranu.. z bláta do louže.
a) O tabulkovém layoutu jsem psal, je to zběsilost, špatně se hledají chyby a layout samotný se považuje za zastaralý.
b) Obrázkové mapy však taky nejsou příklad vhodného postupu. I když pro začátečníky určitě postačí. Relativně často však jsou kritizovány -- některé vyhledávače údajně odkazy z map nezpracovávají (Google údajně ano). A druhou kritikou je přístupnost -- pokud se stránka zobrazí bez obrázků, stává se nepoužitelnou (klikací mapy tím úplně zmizí).
c) Poslední způsob je tzv. moderní. Používá se čisté html (bez formátovacích značek) a v samostatném souboru se připojují css styly. Ty řeší veškeré formátování -- včetně navigace po stránce, velikosti písem atd.. Tady pro představu doporučuji začít css vlastnostmi float, padding a margin ;)