Jaký je váš názor na romské etnikum?

to je to samý jak nadávat na bezdomovce v sherwoodu...
u nás bezdomovci aspoň predávajú noviny (časopis NOTABENE), ale cigánov som nič také robiť nevidel (hovorím o tej kategórii ako všetci)
Inak som na vysokej škole s dvomi študoval a sú to pohoďáci (aj keď jeden z nich tvrdí, že je portugalec).
No, já mám na romy hodne hnusnej nazor, ale zase nebudu rasista...
Mno nečet sem to celý (pač to je většina smužka keců), tak se možná někoho budu opakovat...

Je totální nesmysl bavit se o romech jako o celku... To je jako kdyby jsme hodnotili neromy... Můžete pár větou sjednotit Sadáma Husajna, Billa Gatese, papeže a nákýho Tondu Chlupatýho z vesnice poblíž mongolska? ... asi ne co...

Asi (určitě) jsou tací, kterým se pracovat nechce a tak pobírají jenom dávky... ale ostatní češi?! Nedělá to pár (set tisíc) čechů taky?

A znám roma, kterej je slušnější než my všichni dohromady... takže je to jeden velkej nesmysl ...
Já je teda nemam moc rád. Když jsem byl u bratrance, tak bydlí naproti dvoum domům s romy. Byl jsem u néj cca 5 hodin a stačilo mi to. Pořád řvali 'Karle pojď domů!'. Hrrrůza. Ani ty Warcrafty sme si nemohli zahrát.... Potom večer tam kouřili a seděli na autě... ...který bylo strejdovo... ....no prostě ÚDĚSNÝ!
meca: souhlas
meca: Znáš jednoho dobrýho. Já znám 5 dobrých a šest špatných. No a? Musíš je hodnotit jako celek.
Většina lidí je spíš xenofobní než rasistická. Nemyslím si že byste si spojovali itala, portugalce, španěla nebo afričana s tím co znáte u romů. Prostě je to národ s odlišnou kulturou. Mám čerstvej zážitek:
Včera jsem byl kalit s kámoškou venku, sedělí jsme na zídce, kecali a popíjeli pivo. Kolem jedenácté se objevila skupinka romů a začali tam pět nějaký svoje lidovky. Pak si někteří dávali pěkně do nosu toulenem. Pak přišel malej kluk, tak 10-12 let a začal škemrat o pivo, po 5ti minutách nevydržel, vzal si ho a utekl s ním. Jediný co jsem po něm chtěl bylo, aby poděkoval, když to udělal, tak jsem mu ho nechal. Když to viděl jeho starší bratr (asi), tak mu to pivo vytrhl, dal mu facku a zeptal se jestli to chci zpátky. Řekl jsem mu že už je rozdělaný ať si ho nechá.
No a za pět minut o pár metrů dál se začali navážet do jednoho kolíka a pak ho někam odtáhli...
>>A prečo českí rómovia odišli? Lebo si všimli, že inde majú lepšie podmienky >>pre život.
Oni neodešli. Nepřežili.
já mám to štestí že moc cikány nepotkávám...možná to je timhle městem nebo třeba chodim jen v určitých částech města ale zatím jsem viděl buďto slušné cikány nebo cikány který kopali chodník...
triko: Vy se máte… a v které části vesmíru žijete? ;) Tipoval bych to na Utopii anebo Sluneční stát.
Stanley: >>... aj keď jeden z nich tvrdí, že je portugalec

A je?

meca: >>... nákýho Tondu Chlupatýho z vesnice poblíž mongolska?

Myslíš z Prahy? (chichi:)
Nipal:Pardubice, mistri ligy!
Taky mám čerstvej zážitek: udělali jsme si s dvěma kamarády okruh po hospodách, když jsme byli asi v pátý (mimochodem hned naproti Zpěváčkum u Národního - tam, kde mě kdysi zkopaly ty cikánky), děsně jsme se pohádali kvůli cikánum. Já byla samozřejmě jinýho názoru než mí oponenti (nemyslim si, že "cikny maj jít do plynu", i když kradou...), no, taky už jsme byli trochu lízlí... Zkrátka málem jsme se porvali a co bylo nejhorší: druhej den sem našla v kapse mikiny ukradenej popelník!
Prostě a jednoduše: všichni kradou, lžou a ulejvaj se, akorát cikáni o trochu víc, jelikož už si z toho udělali tradici. Ano, je to hrozný, ale NIKOHO to neopravňuje odsoudit CELOU rasu na sibiř, antarktidu, do plynu, prdele nebo jinam. To už tu jednou bylo a všichni víme, jak to dopadlo...
říká se, že nemůžem cigoše házet do jednoho pytle, že určitě jsou i hodní cigáni... to sem si říkal taky... postupem času jsem zjistil (poté co jsem málem dostal železnou hvězdou na řetězu do kebule) že žádnýho "normálního" cigána neznam. Tim netvrdim, že skinheadi jsou dobrá věc, jsou to stejní kreténi... jen mě sere, to jak se každej bojí cigošovi říct ne, jen proto, aby to nevypadalo jako rasizmus. Typickej příklad miss.... tam ta cigánka s těma krátkejma vlasama.... Dyť měla prdel místo kebule a umístila se jako 4! L
Existujou zcivilizovaní cikáni a jeden takový bydlí v mém blízkém sousedství (a je pohoda). Ale takoví se dají spočítat na prstech, bo vídám denně strašnou kupu těch, o kterých je řeč, totiž těch nefachcčenků atd.

Jsou běžní cikáni a zcivilizovaní cikáni. Když se řekne cikán, tak se myslí ten běžný. O těch zcivilizovaných bych ani neřekl, že jsou cikáni, a když mi to někdo řekne, tak se divím.
Ja som za uzakonenie farmarskeho zakona. Ked mi nejaky z tych hajzlov vojde na moj pozemok za ucelom kradnut, aby som mu mohol beztrestne odstrelit gebulu! Inak na vojne sme mali cigana kuchara a bol to skvely chlapik, cistotny, no skratka v pohode. Napriklad ak tu su nejaki slovaci co sleduju reality show Mojsejovci (www.mojsejovci.sk) tak uznate, ze sutaziaci s oznacenim GURU je tiez cigan, no je to uplne perfektny chlapik a cely narod mu drzi palce. Skoda, ze takych nie je viac. Tych problemovych a neprisposobivych ktori len vyzieraju stat, by som dal vykastrovat aby sa uz viac nemnozili.
- Tak tomu přesně řikám "rasismus"
tatak :)
Jsem z Ústí nad Labem, takže s cikánama mám těžké problémy. Ostaně jako každej.
Cikány žádná země nechce. Nechtěj je v žádný zemi. Vzpomeňtě si na vlny emigrace romů. Nejdříve do Kanady, potom do VB a USA. Tyhle a další země se chovají jako rasisti a neni se čemu divit. Nejvíc to bylo vidět u VB.
A potom nám tyhle země káží o tom, jací jsme rasisti viz. Matiční ulice.
S cikány byly problémy ( http://www.mvcr.cz/prevence/obcanum/publik/romove/minulost.html ) a vždy budou.
Vyřešit romskou otázku je velice těžké. Jinak romi hodnotí člověk, který je má v okolí a jinak člověk, který s nimi málokdy přijde do kontaktu.

Tady jsou vtipný odkazy
http://www.ceskaghetta.cz/

Cikáni už jiní nebudou, pracovat nechtěj. Podniku, kde prauje můj táta, dlužila jedna cikánská rodina mooc peněz. Tak jeden cikán z toho gheta chtěl jít do práce. Celý gheto se složilo dobrovolně na ten dluh, jen aby nešel do práce :)

Měli jsme známý, kteří adoptovali dva malý cikány v kojeneckém věku. V 18 letech cikáni své adoptivní rodiče zabili kvůli pár korunám. Docela nářez.
Podobných případů se stalo.......

Závěr: Zplynoval bych je.
další nácek...
O co vyjadřuje ten tvůj příspěvek nahoře? Cituji "oni JSOU prostě jiná - skutečně velmi odlišná - rasa"
Martin: "oni JSOU prostě jiná - skutečně velmi odlišná - rasa" znamená, že oni JSOU prostě jiná - skutečně velmi odlišná - rasa. :)

Tím myslím, že vidím velký rozdíl mezi nimi a námi. Ale neosvojuju si právo morálního soudu nad nima jako nad celkem. Mám na ně nevalný názor, ale neposílám je do gheta nebo do plynu. Soudila bych jejich kriminalitu individuálně a neřešila bych to vyvražďováním - to pak můžou jít do plynu černoči, vietnamci, ukrajinci, maďaři, psy, kočky a nakonec i my...
my ne
černoši, vietnamci, ukrajinci, maďaři... ti jsou všichni mnohem lepší sousedi, než drtivá většina cigošů ;)
to zas jo