Jaký je váš názor na romské etnikum?

keby sme všetci pekne dodržiavali tradície (my aj cigáni), tak by nám bolo hej. Oni by pekne pracovali a my by sme ich prenasledovali, tak ako to bolo vždy v minulosti viď http://www.mvcr.cz/prevence/obcanum/publik/romove/minulost.html.
stanley: nemel bys delat za linkem tečku. nemoh sem prijit na to proc mi nefunguje :)
Mno hele.. zrovna včera jsem přišel na to, že jsou a i celkem užiteční:

Měli jsme lednici, která byla chudinka stará, ale přeci jen fungovala... Nevěděli jsme co s ní, nakonec, že jí dáme známýmu, který jí prej využije, ale nadčen zrovna nebyl. A včera jsme mu jí měli odvést. Avšak nechali jsme v jisté Hrabačovské čtvrti před garáží... A když jsme si pro ní včra šli... olala... lednice byla pryč... A všichni byli šťastný a spokojený...

kráása co ;)
meca: Výborně! Jsou užiteční při odklízení odpadu kolem popelnic. Šiklo se jim i moje staré jízdní kolo s píchlými gumami, které jsem jim nechal před popelnicí. No... už šest let příležitostně jezdím na novém :) Stejný případ byla i naše stará pračka, která tekla a lednice, která se musela neustále rozmražovat. Popelnice jsou pro cikány výměnnou burzou... sem tam si tam k nim dají třeba válendu s roztrhanými matracemi... no a druhý den už tam není :))
Raj!
Laura> jsou rasa, ktera ublizuje jine rase. co udelas kdyz ti nekdo ublizuje a ty se MUZES branit? jestli jsi _KRESTAN_ tak si to nechas libit, pokud normalni premyslivy clovek, tak se zacnes branit. ono by to slo, kdyby nebylo takovych ťunťů jako ty, co se nechali zblbnout postkomunistickou humanitni propagandou. zatim jedinne mozne reseni je odsunuti nebo vyhlazeni, ale ani jedno neni zatim mozne. my si raci pockame az tady vsecko rozkradou a pozabiji belochy. doufam ze ti to tak vyhovuje..
Pate, ty seš divnej... Jak jsi přišel na to, že jejich RASA ubližuje naší? Že kradou, vražděj, smažej? To NENI rasový ubližování, víš... Naopak pokud bychom je vyhlazovali, MY bychom byli ta ubližující rasa. Pročpak myslíš, že to Hitlerovi neprošlo? Poněvadž se našli lidi (naštěstí většina), který to maj ještě v hlavě v pořádku.
Osobně nevidím nic povznášejícího na tom být pracující (ve smyslu být zaměstnanec někoho jinýho než jsem já). Za další, ať už označíte romy jakkoli (jako jinou rasu, národ atd.) jen tím projevujete svoji xenofobii která je tady běžným způsobem uvažování nejen vůči romské menšině, ale vůbec. Myslet pozitivně v téhle zemi je těžký, ale ne nemožný. Myslet pozitivně != mít růžový brýle
Já si nemyslim, že použít slovo rasa je rasismus... To je realita. Mají jiné kořeny, kulturu... Stejně jako černoši, číňani atd.
jestli to neni 'rasovy upblizovani', tak at se propadnu.. to ze okradaji a mlati belochy neni nic? sami sebe ve sve komunite neokradaji. obcas se asi porvou to zase jo..
Hitlerovi to neproslo, protoze je blbost vrazdit lidi podle barvy pleti, navic lidi, kteri sou neskodni. tady presne vis koho ano a koho ne..
Mají vysokou kriminalitu, ale nesnaží se koordinovaně vyhlazovat ostatní rasy.
Já nevidim rozdíl mezi Hitlerem a dnešníma lidma, který chtěj vyhladit nebo odsunout cikány. Obojí je na stejným základě - židé byli "špinavá rasa", cikáni jsou "špinaví, líný a kriminálníci" - já teda neřikám, že ne, ale zabíjet je kvůli tomu?
Navíc - i kdyby prokazatelně všichni cikáni byli rasisti, to nás opravňuje chovat se stejně?
jenze tvrzeni o nasich romskych spoluobcanech je narozdil o trvzeni o zidech postaveno na faktech.
zabijet.. kdyz ne zabijet tak odsunout. zivot neproduktivni romske mrske luzy nema hodnotu (podle definice dobra jako produktivity - nicit je spatne).

> Navíc - i kdyby prokazatelně všichni cikáni byli rasisti, to nás opravňuje chovat se stejně?

"necin druhemu to, co nechces, aby cinil tobe"
"oko za oko, zub za zub"
<b>ma nekdo odvahu stavet se proti 'prislovim'?</b>
Poměrně douho jsem se tomuto threadu vyhýbal. Nechtěl jsem ho ani číst. Ale v paměti se mi vyloupla myšlenka, kterou jsem chtěl zapsat. No a jak jsem tak četl, tak se zase vytratila.
Osobně s nimi nemám v podstatě žádné zkušenosti, akorát na základce jsme se trochu pobili, ale netekla ani krev.
Obecně. Rómové jsou kapku nepřizpusobiví. Vidím to hodně jako dědictví ze socialismu. Nikdno si s nima nevěděl rady, nenamáhali se přemýšlet, tak jim dali státní příspěvky. A oni si zvykli. Pak to chtěli nějak vyřešit, ale to už byli romové líní něco dělat a hodně dobře se naučili, na co mají právo. Povinnosti nějak pozapomněli. A když na ně někdo šáhne, tak je to rasismus. Mě připadá, že u nás je to takový rasismus naruby. Když romové vybidlí barák, tak hrozně řvou a chtějí nové bydlení. Když jim najdou opuštěné kasárny, řvou cosi o ghetu. Když róm neplatí nájemné, obce hledají řešení ve splátkových kalendářích.
Docela si dokážu představit, že "bílý" neplatí nájem, tak ho prostě za dva měsíce vyhodí na chodník a nikdo se s ním nebaví. Zkuste vyhodit róma. Do rána máte vymlácená všechna okna, ne-li vypálený byt... Ne, teď si vymýšlím. Ale možná ne.
No, rozmazlovali jsme je 40 let, tak to za 10 let asi nevyřešíme. Ale myslím, že je to na dobré cestě, zákony typu příspěvky ano, ale děti MUSÍ chodit do školy je rozumný začátek.
Už blábolím...
Pat: ani fakta nikoho neopravňují jednat protiústavně...

"oko za oko" je sice hezký (taky to občas aplikuju na svých bližních), ale v rasový politice je to nepoužitelný - představ si ty důsledky, kdyby se tim všichni začali řídit...

>ma nekdo odvahu stavet se proti 'prislovim'?>

Jistě! Já kdykoli! :)
dusledky? cu*aci by skoncili a cigani taky
Děti jsou malé, navíc pod vlivem staršího nepřizpůsobivého okolí. Chce to zařvat na ty cigoše ve všech věkových grupách! A když vystěhovat nepřizpůsobivého cigána, tak na Sibiř - s ohněm zacházet umí!
sibire je skoda.. do afriky..
yp: v africe by meli co papat..

laura> aspon bych je poslal na nucene prace, to by byl adekvatni trest xD
nj ale oni by rozkradli ty lopaty a vsechno... :)
pat: já bych ideálně trestala jejich kriminalitu (a nejen jejich) nucenýma pracema, to neni špatnej nápad ;-)
Založíme novej stát, zřaba někde na Sahaře. Složíme se na to všeci a bude klid.
Já nechci na Saharu! Já chci někam, kde je zeleno a vlhko... teda tím nemyslím zrovna smrdutej žabincovej močál...
jj zeleno. :) zelená je tráva... tram tará ra rá... :)
no jo, to sem přesně věděla, že na tohle se chytneš... :)
myslel jsem poskytnout doživotní dovolenou na sahaře pro nepřizpůsobivé občany