FTP wz.cz bug

Uz jsem to psal kdysi a pisi to znovu, mate spatne vyresene FTP rozhrani pri kopirovani souboru s cestinou nebo divnymi znaky.
Ja teda pouzivam na FTP far manager a vetsinou jsem vsechny problemy vyresil. Nekdy bylo nutne soubor prejmenovat ve faru a pote smazat pres vase FTP, protoze to jinak neslo. Ale spousta lidi pouziva to rozhrani...

http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=3&topic=39020
<HTML>To neni otazka FTP rozhrani (leda ze by prejmenovavalo soubory behem kopirovani coz je nesmysl)
Server bezi na linuxu a ten ma s diakritikou v nazvech problemy
(ale spis nez problem linuxu bych to bral jako stupidnost windows vzhledem ke kompatibilite ktera ale stejne byla MS docela cizi)

Je tedy nutne soubory osetrit nez se zacnou kopirovat (a patricne take upravit scripty samozrejme)</HTML>
nevšiml jsem si, že by měl linux problémy s češtinou v názvech souborů. Problém nastává, když někdo chce zapsat písmenko, které není v ISO češtině, která se pro názvy souborů používá.
Jak píše Richard microsofti jsou v tomto ohledu zvláštní. Jenom třeba to, že si vymysleli vlastní standard na češtinu (win1250), který se používá všude jinde než v názvech souborů, tam se používá cp 852. Proč, to fakt nevím.
Nevím, na čem běží ftp server, ale apache je podle phpinfo() na Fedora Core 5. Fedora je afaik kompletně v unicode a pak nevidím důvod, proč by měly být problémy s převody do iso kódování.

Kopíruju to z linuxu a problém s názvy souborů tam jsou taky. Místo ěščřžýáíé.utf8.txt je na serveru ?ýáíé.utf8.txt. Ftp (protokol) by unicode zvládat měl.

Problém je to ale skutečně marginální, protože v URL by ne-ascii znaky být neměly (až na ten hnus ve wikipedii a pokusy s idn).
Update: tak jsem zkusil v ftp klientu nastavit kódování serveru na iso-8859-2 a čeština se přenáší bez problémů. Samozřejmě je potřeba najít klienta, který to umí :-) Divím se, že tohle nastavení není v každém klientu poviné.