Velikost gifu

Může mít obrázek v gifu více než 256 barev. Jestli ne, tak jaký je lepší formát, který nezabere moc místa?
Tusim, ze nemuze ... muzes zkusit tradicni JPG ... nebo "novejsi" PNG.

Radek
Gif nemůže mít více než 256 barev. Další použitelné formáty jsou jpg a png. Jpg může mít více než 256 barev, jenže aby nebyl obrázek příliš velký(myslim velikost souboru:), je třeba ho zkompresovat, což někdy vypadá hnusně.(Především kombinace se sytě červenou barvou např.) Png je podobný jako gif. Taky má max.256 barev, možná je o něco úspornější(?) Pro co se rozhodneš, záleží na tvých potřebách na kvalitu jednotl.obrázků a jejich velikost. Nejlepčí je si to vyskoušet v nějakém graf.programu. Pohrát si s kompresí, nastavení ditheringu, počtu barev atd. podívat se kolik to zabírá a pak se rozhodnout. Jéje, to jsem se rozkecal..
>Png je podobný jako gif. Taky má max.256 barev...

...tady nesouhlasim s tema 25barvama! ale jinak je to na delsi vykladani a kazdej format je vhodnej na neco jineho - jednoznacne se to neda kratce vysvetlit a chce to zkusenosti aby clovek hned urcil, pro co je co vhodnejsi...

m.s.
Ok, uznavam, ted jsem se dival do PSP a mas pravdu muzes mit i truecolorovy png. Ja pngy moc nepouzivam..... Takze ted mi ten png pripada nejak jako gif s moznosti pouziti truecoloru :-)
Ja osobne to vetsinou volim tak, ze fotky v JPG ... ikonky v GIFu ... a pak ruzny specielni pripday resim individualne, zkusim vsechny formaty a vyberu nejlip vypadajici ... cena/vykon.

Radek
Tak, tak..
Ja to delam taky tak. Jen jsem si vsimnul, ze GIF neni schopnej zapamatovat si svou paletu (mozna mam nejakej predpotopni graf. editor...?), takze i ksyz namaluju hezkej zelenej obrazek, po ulozeni se z nej stane vyblite sedej, protoze ta zelena jaxi neni ve standardni palete... proto radeji pouzivam PNG, kdyz to jde.
Soucasti GIFu je tusim i paleta ... tak bych rekl, ze to bude tim editorem.

Radek
u gifu muzes zvolit ruzne druhy palet a zalezi na zpusobu redukce barev. to bude tvuj problem - pouzivas nejakou metodu, kterou nechces nebo neni pro tebe vhodna...

m.s.
PNG je velikostne o hodne bytu vetsi nez GIF teoreticky stejne kvalite.
Pokud to chcete testovat, tak si poridte Adobe Photoshop 6.0CE (nebo 7.0eng) a tam mate primou podporu pro webovy palety, dale ruzny velikostni i kvalitovy variace pro ulozeni do webovych formatu, jako PNG,GIF,JPG. Vypocitava to velikost souboru hl. podle poctu barev a podle ostatnich nastaveni... Paint Shop Pro 5,6,7,.. jem pouzival driv... Docela to vystacuje ale ..........

Precejenom je tam ten rozdil v programu za X tisic a za 30dni SHAREWARU!

Volba je ale individualni a kdyz ted Adobe od verze 6.0 pridalo vektorovou grafiku, tak neni duvod uvazovat nad PSP...

? Master
A vůbec nejlepší jsou *.bmp žádná komprese, největší velikost:-))
=> "nejvyssi" kvalita :)))
musim rejpat! PSP ma take praci s vektory, od verze 7 na dost vysoke urovni a prace s layery se mi libi skoro vice nez v PhotoShopu (ale je to jen vec nazoru a zvyku). export pro web (rozrezani do tabulek, GIF, PNG, JPG atd...) je reseno velmi prehledne, jednoduse a rychle - vidim nahled, velikost, v pripade tabulky ti ji primo vyexportuje, muzes porovnavat kvalitu i velikost - tak jak je to ocekavane u programu mnohem vyssich cen :)
...nerad bych tu rozpoutal nejakej flamewar, ale rozdil mezi cenou PSP (pri dnesnim kurzu asi 3000Kc) a nekolika nasobne vyssi cenou PhotoShopu me nuti k zmenene tve uvaze:

"Volba je ale individualni a kdyz ted PaintShopPro od verze 7.0 pridalo vektorovou grafiku na poradne urovni, podporu funkci pro digitalni fotaky a vynikajici export pro web za bezkonkurencni cenu tak neni duvod uvazovat nad PhotoShop..." ;~)))

neco jineho je, pokud pracujes profesionalne (predpokladam, ze si jej poctive zaplatil a vydelavas legalne:) a ten program se ti za tri mesice vrati - ale to asi neni tento problem, kdy jde o 'poloprofesionalni' pouziti...

m.s.

p.s. jak jsem rekl, nechci vyvolavat diskuze o nicem (kdyz tak v pokecu?), takze pokud nekdo bude citit flamewar, naznacte a v tomhle threadu koncim :)))
nekdo tady tvrdil, ze igf ma lepsi kompresi nez png - to neni pravda, je to ruzny pripad od pripadu, u me to ve vetsine pripadu bylo presne naopak->preferuju png
Souhlasil bych s jkt. PNG (255) bývá (objemově) menší než gif, pokud jsou rozměry obrázku větší než cca 20px.
Dále bych také podotknul, že PNG může mít více transparentních barev, a ty mohou být transparentní třeba jen na 30%, takže to, co je pod ním prosvítá (u GIFu je transparentnost jedině 100%, nebo 0%).
Jo, já používám na web greafiku Macromedia Fireworks, a mohu si je jen pochvalovat (formáty používané na webu zvládají perfektně), navíc jsou napolo vektor, napolo bitmap editor, což je další velké + ... Prostě zkuste a slintejte.
Jestli se chce někdo podívat na moje (PNG) stránky: http://jaroslav-henner.wz.cz
NA VELIKOSTI NEZALEZI !
Pro nas Modemisty tato poucka v TETO oblasti bohuzel neplati :( ... ale jinak samozrejme bohudik jo ;~)

Radek
- NA VELIKOSTI NEZALEZI !
..moje pritelkyne by mela namitky... ehm ;))
^_^.
:o)