60GB disk a starsi deska

Ahoj, kamos ma disk 60GB a ma starsi desku (4 roky).. podarilo se nam rozchodit jen 32GB - cim myslite ze to je? ta deska zase tak stara neni
OS ma Win98SE
A zkouseli jste ten disk v jinym (novejsim) pocitaci? ... ja bych sazel na to, ze ta deska bude mit starsi IDE rozhrani ... tada pokud je to IDE disk :) ... k ty desce predpokladam, ze manual taky nemate, vid :)

Radek
Je to IDE disk...
takze myslis ze to na ni nepojede?
Co vim, tak verzi IDE rozhrani je pomerne pozehnane ... nerad bych se plet, ale pred 4mi lety se zas az tak bezne 60GB disky nevyskytovali ... Zkus se kouknout na stranku vyrobce te desky a zjistit typ a tim i parametry toho rozhrani ... mozna by pomohlo treba neco priinstalovat ... v nejhorsim by bylo asi reseni koupit samostatny IDE radic.

Jo a jak ti to vlastne zdetekuje BIOS?

Radek
BIOS detekuje cca 33GB ... stejne nevim co v tom manualu vyctu..
tam maximalni velikost nepisou
Ale mohla by tam byt verze toho rozhrani a verze BIOSu nebo ChipSetu ... a to uz by se asi melo dat dohledat, jak a co omezuje ... popripade jak se toho zbavit, ale konkretne ti uz nepovim ... HW jsem detailne stihal sledovat tak do 386tky a dal uz je to pro me BlackBox a od tech dob se spusta veci zmenila :)

Radek
Mam pocit, ze pod win98 nebo win95 nerozchodis vic nez 32 GB hdd z duvodu fat32 tabulky. Snad se to da resit updatem biosu nebo pomoci nejake utility - neco jako dynamic drive overlay nebo upgradem windows. Mozna ale kecam. A netuhne ten hdd pri bootovani?
Ze FAT32 nezvladne vic nez 32MB ... nevim presne, ale nezda se mi to (sam bych tipoval spis (32*max_velikost_sektoru)MB) ... Navic, to na BIOSu nezavisi ... a slo by to obejit tak, ze by se na HDD vytvorilo vic partition a na kazdy by mohlo byt tech 32MB.

Radek
Drobny patch k minulemu prispevku ...

((2^32)*max_velikost_sektoru) MB

Radek
To je muj dotaz c2: jak se rozdeli harddisk na vice casti?
kterou utilitou ci prikazem?
fdisk
Ale pokud uz BIOS nezvladne ten disk, tak fdiskem si nepomuzes.

Radek
Jo, jasně 32gb = max velikost jedne partion.Spatne jsem se vyjadril. Ale kdyz bios sam detekuje jenom 32Gb hdd, tak je to podle mne jasne limit biosu. TAkze snad flashnout bios, jestli je to mozne.
Jsem to jen tak narychlo čet.

Z mého pohledu je problém s BIOSem. Podívej se kdy byl BIOS vytvořen. Pokud tam máš starší datum jak 6.1999 (to datum přesně nevím) tak máš starší typ BIOSu, který pracuje jen do 32GB. Pokud máš dřívější než ten datum, tak bude chyba někde jinde. Po tomto datu podporuje BIOS až do TB.

řešení: podle hanyZ - flashonout BIOS.
Teoreticky by měl však Windows vidět celý disk (tedy 60GB). Pokud ne, tak pomůžou speciální utilitky, které se spustí hned po startu.


Tomík.