Jaký je váš názor na romské etnikum?

Dneska jsem narazil na článek o potyčkách romů v Ústí nad Labem: http://www.novinky.cz/05/40/55.html a diskuze k tomuto článku byla smazána kvůli rasistickým příspěvkům.
Já jsem s romy vyrůstal, a chyba je, že drží pohormadě, udržují komunitu a díky tomu je komunikace s nimi těžší. Popravdě do konfliktu jsem se s romem dostal jen jednou a to se obešlo bez násalí a nadávek typu "špinavej kadžo" nebo "černá hubo".
no já to sem taky radši psát nebudu bo by to dopadlo stejně...
ja sa tiež k tomuto nebudem vyjadrovať, lebo mám s nimi problémy. Keď som mal 11r. tak ma chcel jeden okradnúť. Naštastie sa mi podarilo dostať medzi ľudí a tak som sa ho zbavil.
Mno, to je těžký... Mě vychovali ne-rasisticky a celkem se jim to povedlo - dokonce jsem s pár cikáňatama kamarádila, ale pak přišlo dospívání, tlupa cikánek mě zkopala před hospodou, další tlupa mě okradla v metru... Teď řeším denně nějaký problémy, který souvisej s nekrytýma kontraktama uzavřenýma našimi romskými spoluobčany - všechno se to samozřejmě postupuje vymáhacím agenturám... Zkrátka začínám mít pocit, že oni JSOU prostě jiná - skutečně velmi odlišná - rasa se zcela jinou kulturou a jako celek jsou prostě nekompatibilní... To je ale názor utvořený pozorováním a zkušeností. Řekla bych, že rasismus to není (doufám).
ja rasista nejsem a imho je rasismus dost casto zneuzivanej

jinak se vyjadrovat nebudu(viz. knorek a Duso)

A uz se mi parkrat stalo ze na me cikani zarvali bila tlamo a jednou jsem od nich dostal malem i prez drzku.
radsi nic nerikam..........
Taky se vyjadrovat nebudu, ale neco podobnyho jako Laura...
sedim v metru, polo-spim, čumim z okna, nastoupěj 2 gipsy a sednou si k týpkovi o 3 metry vlevo ode mě, jeden dá ruku přes něj abych nic neviděl. no a začnou ho nejvíc čorovat, zahlíd sem tam peněženku a mobil a ještě nějaký věci.... pak se otočili na mě a já rači dělal že mě hrozně zajímá ta tma za oknem metra :)

pak sme se jednou bitkovali s cikánětama, takový malý děti, najednou vytáhli železný tyče a začali do nás řezat... mě se teda nic moc nestalo jenom sem dostal botou dvakrát do xichtu ale kámoše přizabili solidně... kdyby ti kokoti co sme před tim s nimi byli nezdrhli, tak by dostali oni.... ale oni si nasrali do trenek a zdrhli. šest nigga na nás tři...

ale myslim že takový lidi co dělaj tyhle věci se najdou mezi každým etnikem, cikány k tomuhle donutilo prostředí a názor většiny ostatních na ně. jinak nemá cenu nějak dokazovat že cikáni sou nějak horší než ostatní. akorát z toho média udělají velký věci... když čech zabije svoji babičku, mluví se o brutální vraždě, když to samý udělá cikán tak je to organizovaný zločit a pro jistotu pozavíraj ještě celou jeho rodinu a na Nově se o to bude povídat od rána do rána....
no jenže problém je v tom že u nás v ČR je grázl třeba každej 10tej bílej (pokud vynechám UKčka a podobnej xindl, myslim prostě čechy) a u cikánů je v pohodě každej 10tej. Je to škoda, ale myslím, že ne že cikány donutilo prostředí k tomu aby se chovali tak jak se chovaj ale že oni donutili svoje okolí aby si o nich mysleli špatný věci....
Ja celkom súhlasím so skaff-om. Ja osobne ich ale nemám rád a vyhýbam sa im (s jednym som inac kamos). Dalej o nich pisat ale nebudem, lebo by ste tu museli davat potom lol
Nejhorší je, že oni nadávají na rasismus, když se jim řekne, aby dovírali dveře od paneláku apod. To se radši vypařím.

Oni nežijí v civilizaci (teda až na pár výjimek, čest jim, ale to už jsou přeci jen lidé a o těch tedy v žádném případě teď řeč nebude), ale v džungli, kde si můžou cokoliv utrhnout, co maj, to jim nikdo nevezme a běda tomu, kdo si chce od nich něco vzít. Řídí se zákony džungle - mít co nejvíce dětí, aby jich aspoň několik přežilo a množilo se dál, přeprat konkurenci a vzít si od ní co nejvíc (tj. rozebrat vše, co je na dosah ruky), všimněte si, že užívají primitivních kamenných nástrojů, ba dokonce umí rozdělat oheň.

Mají velice vyvinutou slovní zásobu, bohužel jen jedním směrem, tudíž se v běžném životě normálním způsobem nedomluví.

Neznají peníze, resp. znají peníze, ale neznají ekonomiku - z čehož vyplývá rozhazování peněz a nezaměstnanost. Nač pracovat, když je vše po ruce (buď to má soused, nebo pátý strýc, tedy otec), nebo to dá stát na dávkách (i když... to se do večera prochlastá).

Neznají civilizaci.
Neznají hygienu - když jedu přervaným trolejbusem a poblíž je nějaký cikán, to je smrad!

To jsem nečetl, to prostě zažívám takřka denně. Existuje řešení. Nahnat je na jedno místo, obehnat 1 km vysokou 30 m tlustou betonovou zdí, vpustit vodu, pro jistotu přiklopit betonovou střechou a poslat do kosmu, ať si s nima dělá starosti chvíli i někdo jiný.
Kdyz pominu kolikrat jsem se porval s cigany (naposledy pred 5 lety.. ukradli mi zapalovac co jsem jim pujcil a tak to zacalo)
Kdyz pominu ze je kazdy den potkavam u domu jak bufeti [vybiraji popelnici].
Kdyz pominu kolik dani na ne platim.
Kdyz pominu ze tu z tech 9ti ridicu co znam ma jen jeden ridicak.
Kdyz pominu ze tu prodavaji marihuanu, okradaji s nozem v ruce a posledni 2 roky tu prodavaji heroin ktery sem jako jedini dotahli (hosi dekujem!).
Kdyz pominu jeste to, ze mi nepripadaji pro nas stat priliz produktivni obcane...
zjistuji ze jsem pominul vse ale nic dobreho mi nezbylo :( ale pokud nekdo neco dobreho vite budu rad kdyz mi napovite ;)
Nám tu v paneláku měnili okna za plastové a nejen že mi ho udělali nakřivo a museli to předělávat ale navíc nam tu vylmecali všechen tang :))
Mě osobně se nelíbí že stát podporuje rasismus - rozlišuje se útok na bílýho i na černýho, což je rasismus v zákonné podobě:) Jinak chodím každej den do práce a z práce cikánkým ghettem, takže smrad, hovna, vožralci, děvky a hoši v autech s černýma sklama a pytlíkama pod bundou mi nejsou cizí. Skoro bych i souhlasil s Nípalem, ale začlenění romů do "systému" není záležitost jené generace. je to stejný jako když máte dědičnou chorobu. Ta taky vznikala po generace postupnou degenrací genů, a stejně tak dlouho nebo dýl se musíte věnovat její nápravě. Jen doufám, že u této menšiny která se díky rychlosti reprodukce blíží krysám a hodlá se stát většinou, to bude trvat kratší dobu a ne stovky let. Ale jsem rád že si nespojujete tmavou barvu pleti s tím co má kdo v hlavě.
ehmm no .. jistě že ne :))
STE VSICHNI HNUSNI RASISTI! ja mam cigany nahodou rad, jezis co je na tom, ze obcas pridou a vemou si tvuj mobil? ze te obcas zmlati? abyste se kvuli takovym blbostem nezblaznili! kdyby jim nas nedokonaly system dovolil samostatne si vydelavat (praci) tak by to prece nemuseli delat! muzeme za to jen my, my a nikdo jinej! to vite, oni by chteli pracovat a slusne zit, ale my jim to nedovolime! meli byste se nad sebou zamylet.. chudacci romsti spoluobcane :'(
:'-(
Vtip je v tom, že oni nechtějí pracovat. Pokud by chtěli, tak by se sakra chodili ptát, jestli by je někdo na práci nevzal. Jenže oni pouze chodí po úřadech a sbírají dávky, což je vlastně skryté výpalné placené tomuhle romskému spolku. :'(
ja bych je zavrel do ohrady a vozil bych jim tam obedy, bylo by to pro nas lepsi.
som taky mali rasista
Proč se na to díváte z perspektivy: Co s nima udělat?
Já je neřešim, ať si žijou ve svejch chajdách, když jim to vyhovuje. Oni jsou jiná kultura, nikdy nebudou jako my. To, že jsou kočovníci, způsobuje, že se vyskytují i na našem území, s tím nic nenaděláme. Žijeme s nima v relativním míru, jelikož se nás nepokoušejí okupovat. Jsou totiž jako celek poměrně nekonfliktní, pokud mají co jíst (a jim stačí málo - viz bufetění v popelnicích). Já je nechápu (dobrovolně by mě do chajdy nikdo nedostal), bojim se jich, občas štítim, ale jen jako jedinců, ne globálně.
Ty výkřiky typu: "Nic nedělaj, my na ně platíme..." - neni to jenom závist?
závist? si děláš prdel? to je prostě fakt že na ně platíme, neni to ale o závisti ale o tom že nevidim jedinej důvod proč bych měl živit někoho, kdo mi nedej bože při nejmenším leze krkem. Dostáváj ty netáhla prachy z daní co platím (e), jdou, koupěj si za ně nůž a tím mě nakonec pobodaj. To si můžu rovnou hodit mašli sám:-(
mne už tí "cigáni" lezú na nervy. Všade sa sťažujú, že nemajú kde bývať, a keď sa im nejaký byt dostane, tak ho rozoberú, predajú, kúpia chľast, a znova sa sťažujú. A keď vidím ich ksichty v telke, tak mi je nagrc. Samozrejme, nie sú takí všetci, ale je ich len veľmi malé percento. Možno to znie tak trošku rasisticky, ale už ich mám skrátka dosť. Prečo sa nevrátia tam, odkiaľ prišli?
>>Nic nedělaj, my na ně platíme..." - neni to jenom závist?
NE, je to zcela OPRÁVNĚNÉ rozhorčení poctivého člověka nad sprostými příživníky (parazity) - jedinci, bohužel většina.

To, že někdo nemá rád Romy, neznamená, že je RASISTA, má je snad nerad kvůli barvě pleti? NE, vadí mu, že většina je sociálně nepřizpůsobivá. Proti slušnému, pracujícímu Romovi přece většina lidí nic nemá.

Smutné je, že ČEŠTÍ Romové byli před válkou adaptovaní, na úrovni a OK (většina). Bohužel jich moc nezůstalo a přišly hromady SLOVENSKÝCH Romů, s kterýma jsou tyhle potíže. Slovenských...
A prečo českí rómovia odišli? Lebo si všimli, že inde majú lepšie podmienky pre život. A keď naši "sprostí" zbadali, že je u Vás voľno, emigrovali ku Vám. Ja som len rád, že od nás odchádzajú. Dúfam, že emigrácie sa nezastavia. Nemyslím to tak, že by som chcel, aby išli ku Vám, ale aby vypadli zo Slovenska.