Vlastník domény 3. řádu

Dobrý den, prosím o informaci, kdo je vlastník domény 3. řádu? Předpokládám, že ten, kdo ji registruje na svůj mail.

Jak je to ale pořešené z právního hlediska, když ten co ji zaregistroval, dělá správu toho webu firmě, ta mu za to platí a je to prezentace té firmy. Může si dělat firma nárok na vlastnictví?

Např. prezentace školních stránek - za odvedenou zaplacenou práci na webu - může požadovat škola předání přístupových hesel a zároveň si nárokovat to, že je také majitelem webu?

Děkuji za odpověď.
Je třeba rozlišovat dva pojmy: vlastník domény a vlastník obsahu.

Vlastníkem domény je ten, kdo si tu doménu zaregistroval u registrátora. Lze vyčíst z WHOIS. Toto platí pouze u domén 2. řádu.
Pokud jde o vlastnictví domény 3. řádu, tak je situace trochu složitější. Ale ze zásady platí první věta. Vlastníkem je ten, kdo vlastní doménu 2. řádu. Je to dáno tím, že registrovat si samostatně doménu 3. řádu nelze bez existence domény 2. řádu. A je na vlastníkovi domény, zda povolí domény 3. řádu.
Trochu jiná situace je hosting s registraci domény 3. řádu. Doména jako taková je ve vlastnictví hostingu. Ovšem provozovatel hostingu se může dohodnout s tím, kdo si "přivlastní" doménu 3. řádu, na pronájmu. Takový klient má pak právo na základě dohody používat danou doménu i prostor.

Něco jiného je však vlastnictví obsahu. Webová stránka je ve vlastnictví toho, kdo tu stránku vytvořil. Což je paradoxně programátor nebo kóder. On je autorem stránek, takže se na něj vztahuji autorská práva.
Pokud však jde o zakázku (je jedno zda placenou nebo neplacenou), kdy programátor pro někoho vytvoří stránku, pak zde záleží na vzájemné dohodě. Pokud firma v dohodě nebude mít uvedeno, že aplikace je speciálně jeho, tzn. že po dokončení celé dílo přejde na firmu, tak je obsah pořád ve vlastnictví programátora. Prostě musí být doloženo, že programátor předal dílo firmě. Pokud ne, tak k převodu autorství nedošlo. Pak nemá firma nárok si nárokovat bez vědomí programátora vlastnictví.

A to platí i v případě "vlastnictví" domény. Pronájem prostoru (domény) je svázáno na toho, kdo doménu registroval. Takže pokud existuje web firmy, ale spravuje ho někdo jiný, tak přístupové údaje jsou výlučně ve vlastnictví toho, kdo registroval. Pokud firma, i když se v něj prezentuje, web nespravuje, tak nemá nárok na přístupové údaje.
Pokud chce přístupové údaje, tak se musí dohodnout s tím, kdo prostor registroval. Provozovatel s tímto nepomůže.
Děkuji za vyčerpávající odpověď.

Chápu tedy dobře, že pokud jsem registrovala web, spravuji ho, ale je to nějaká firma, resp. školní stránky, tak přístupové údaje jsou výlučně v mém vlastnictví? trochu mne mate 4. odstavec odpovědi :

" Ovšem provozovatel hostingu se může dohodnout s tím, kdo si "přivlastní" doménu 3. řádu, na pronájmu. Takový klient má pak právo na základě dohody používat danou doménu i prostor. "

Můžete to prosím ještě upřesnit? Děkuji.
Vezmu to z pohledu zde. Asi se jedná o web sspgs.wz.cz. Takže se budu držet tohoto webu.

Ano. Doménu sspgs.wz.cz jsi registrovala ty a rovněž tento web spravuješ. Takže jsi vlastníkem domény a přístupové údaje jsou pouze tvoje. Nikoli školy.
Škola nemůže nárokovat po Webzdarma přístupové údaje. To může pouze po tobě. Takže je jen na tobě, zda té škole poskytneš přístupové údaje.
A pokud do toho tahat právníky, tak zde opět záleží na dohodě mezi tebou a školou. Pokud se školou nemáš dohodu, že doména je jejich, tak je doména tvoje. Pokud však má škola dohodu/smlouvu, kde je uvedeno, že doména je jejich, pak si může nárokovat vlastnictví. Ovšem toto musí provést mezi tebou. Provozovatel do toho nezasahuje. Ten může zasáhnout až na základě rozhodnutí soudu.

Čtvrtý odstavec je trochu matoucí. Ale jde o tohle. Webzdarma je vlastníkem domény wz.cz. A analogicky i doména sspgs.wz.cz je rovněž ve vlastnictví Webzdarma. To znamená, že s touto doménou si nemůžeš dělat co chceš. Třeba přenést někam jinam. Tato doména je pouze v pronájmu.
Webzdarma je hostingová služba, která nabízí určité služby, mezi které je i doména 3. řádu. Použití služby je podmíněno dohodou mezi provozovatelem a tebou. Tato dohoda je realizována formou registrace a potvrzením uvedených podmínek. Jakmile s podmínkami souhlasíš a dokončíš registraci, pak máš nárok dle dohody používat sjednaný prostor a právo používat doménu 3. řádu.
Děkuji moc za odpověď.
Tome, prosím Tě, chtěla jsem se zeptat ... Ty patříš do skupiny administrátorů webu wz.cz? Ráda bych v případě soudního sporu měla tyto informace ověřené. Děkuji.
Pokud vím, Tomík není adminem WZ a sdělil ti jen obecně platné informace. Pokud potřebuješ ověřené informace, zajdi si za právníkem.

V případě soudního sporu můžeš mít problém, pokud na svém webu uveřejňuješ informace, které zaměstnavatel považuje za interní a zveřejnit je nechce.

V tuto chvíli vidím na www.sspgs-zlin.cz rámce, které přímo linkují tvé stránky. Vypadá to dost divně. Záleží jen na smlouvě, jak si spor vyřešíte. Nemusíš je pustit nikam, můžeš je pustit do redakční činnosti, redakční administraci nebo jim přenechat veškerá práva. Pokud to ve smlouvě nemáte, nemusíš je pustit nikam, ale nevypadá to dobře pro další spolupráci.

Ovšem u komerčního projektu doporučuji místo WZ zvolit komerční hosting.
Nepatří. Jediný způsob, jak si opravdu ověřit tyto informace, je nechat si udělat kompletní výklad podmínek právníkem. Protože jinak vždycky hrozí, že právnický výklad (tedy ten, který má nějakou váhu u soudu) bude jiný ;)

Mimochodem, soudní proces je poněkud dražší a zdlouhavá akce. Stěžejním bodem však bez ohledu na výklad podmínek webzdarma, bude smlouva mezi tebou a školou. Pokud v ní jsou chyby, nastavené podmínky webzdarma ti nijak nepomůžou..
Proč si myslíš, že rámce na www.sspgs-zlin.cz vypadají divně? Já jsem toto právě nenastavovala, škola chtěla web s adresou Zlín, tak se to jen přesměrovalo s wz.cz na www.sspgs-zlin.cz, za což škola platí, když jsem chtěla, aby si zaplatili za doménu 2. řádu místo wz.cz, tak chtěli ušetřit, nakonec je to asi vyšlo stejně, do toho už nevidím.
Myslím, že chyby ve smlouvě jsou, a to ze strany školy. O podmínky webuzdarma by se měl opírat i právník, ne?
Ber to tak, že adminy WZ tvé spory nezajímají a nikomu předávat hesla nebudou. Proč by WZ mělo mít právníka? Zde nejsou žádná kogentní ustanovení.

Podmínky WZ jsi četla?

Doména www.sspgs-zlin.cz se dá po domluvě s WZ nasměrovat přímo i bez rámců. Rámce obecně jsou zlo.
Ne nejsem administrátor. Jsem jen něco jako WZ guru. Tedy dobrovolník, který pomáhá zde na fóru. Stejně jako zde Kit, Freeze a další. S WZ nemám nic společného. Jen to, že zde mám také stránky ;) A pohybuji se zde asi tak deset let, takže mám určitý přehled o fungování WZ.

To, co jsem zde uvedl, je pouze můj vlastní názor, který může platit, ale také nemusí. Nejsem právník a neznám podrobně danou problematiku. Jsem již několik let programátorem a mám za sebou několik velkých projektů od velkých firem, takže píšu jen to, co se mi honí hlavou.

Právní záležitosti řeš s právníkem. Pokud potřebuješ oficiálně něco od Webzdarma, pak mohu doporučit pouze odkaz http://www.webzdarma.cz/kontakt.html