nastavení MySQL a PHP

Hlavně pro admina:

Předem upozorňuji, že nejsem žádný znalec Apache,PHP a MySQL, kdybych to bral podle času, který jsem strávil u PHP, tak jsem skoro určitě začátečník.

1. Skutečně je omezena velikost databáze MySQL pro jednoho klienta na 2 MB? Co se stane, když tuhle mez překročím? Já neznám žádné nastavení, ve kterém by se to dalo určit, ale zajímá mě to proto, že asi budu potřebovat více dat. Pokud je to skutečně omezeno 2 MB, budu muset do databáze vkládat jen odkazy na soubory, které budu includovat za běhu (pro redakční systém hlavně). To nepovažuju zrovna za skvělý způsob. Navíc nebudu moci udělat nějaký textový vyhledávač (asi).

2. Trochu navazuje na mou první otázku, protože se týká velikosti zpracovávaných dat. Z nastavení serveru jsem zjistil, že není možné pro určitý běžící skript nastavit maximální dobu vykonávání, a to žádný způsobem, který znám. To je určitě velmi dobré nastavení proti idiotům, co se snaží zneužívat freewebhosting ke zvrhlým účelům, ale mám strach, že na mém budoucím asi velmi náročném webu mi 15 vteřin času serveru možná nebude úplně vždy stačit, pokud se bude připojovat ke stránce najednou hodně lidí. Není možné v tom případě nastavit např. max_execution_time individuálně pro každého klienta(?) nebo povolit použití set_time_limit() taky pro jednotlivého klienta (nebo nastavit safe_mode_allowed_env_vars= také individuálně, když server běží v safe mode). No asi to nejde, ale stejně se ptám.

Problém není pro mě zatím ještě moc aktuální, aktuální bude asi tak za pár týdnů, co můj web bude trochu v pokročilejším stadiu.

Díky za odpověď

Tomáš
Co to proboha pises? Seznamku ve stylu Rande.cz?
ad1 ... MySQL tabulky se ukladaji jako soubory v adresari, ktery odpovida jmenu DB ... tak me napada jedna z moznosti, hlidat limit tak, jako u limitu beznyho souborovyho uctu ... jak je to relaizovano tady a co se stane pri prekroceni by ti asi rek admin (nebo si to vyzkousej ;) ... Jinak Mira tu tusim nekde naznacoval, ze to s tim limitem neni zas az tak zhavy.

ad2 ... Maximalni dobu vykonavani skryptu si tu nastavit nemuzem (nekdo se tu toho uz domahal a myslim, ze neuspel :) ... Nemyslim si, ze je to zas az tak uplne na skodu ... ja osobne nez prodluzovat limit, spis bych se snazil o optimalizaci algoritmu a dat tak, abych se vesel spolehlive do co nejkratsiho casu ... otazkou je, co delat, kdyz uz to ani pri sebelepsi vuli nejde ...

Toho, ze problemy nastanou, pokud se na tvoje stranky bude pripojovat vice lidi soucasne bych se neobaval ... ten pocet by musel byt tak veliky, aby byl srovnatelny se vsemi dalsimi uzivateli a ucty, ktere bezi na tomtez stroji jako ten tvuj web ... S takhle vysokou navstevnosti by se ti asi uz vyplatila jina sluzba nez WZ.

Radek
No jestli by ten limit tak moc ani nebyl dulezity, tak by me odpadlo hned nekolik problemu. Cely bych to zalozil na MySQL a bylo by to v pohode.

S tou maximalni dobou vykonavani skriptu muzu mit ale v budoucnosti problemy. Ja nemam problem s optimalizaci algoritmu, ty nebudou az tak vypoctove narocne (krome nekterych generovani obrazku s GD a jednou dekodovaci rutinou), ani nejde o velky pocet MySQL dotazu, to WZ zvladne. Me jde o dobu odezvy pri stahovani a uprave dat z jinych serveru. Ale uvidim pozdeji, je to jeste dost daleko, ted mam hotovu sotva 5% webove aplikace, takze me to zatim tolik netrapi. Kdyby byl nastaven cas na standardnich 30 vterin (nebo aspon 25), tak uz by to urcite bylo bez problemu. Prekonani doby skriptu by nastalo hodne ojedinele a holt bych to nemohl ovlivnit.

Ted mam jeste jiny problem. Potreboval bych skript pro generovani zmensenin GIFu, protoze kvuli patentum platnym az do roku 2003 to nepodporuje GD knihovna. Napsal jsem to na jedne konferenci, zatim mi ale nikdo neodpovedel. Na netu jsem nic nenasel.

Burn all GIFs

Tomas
K té zmenšenině gifu - nevím to vůbec jistě (gify nepoužívám) - nejde to skrz PNG?
> nejde to skrz PNG?

Jde ... proste misto GIF pouzivat PNG :)

Radek
Všude nepoužívají skvělý PNG. Já potřebuju velký GIF stažený z jiného serveru a ten zmenšit do podoby, aby uživatel u počítače neměl pocit, že stahuje Mobilmanii a že to stahování nějak dlouho trvá. Na ten velký GIF dám pouze odkaz.

Postupně zjišťuji, že to asi zmenšovat nebudu. Asi to nestojí za to.

Tomáš
Hm, jak říkal radek, s tou DB se to snad dá trocha přešvihnout, ale dále tu taky nadhodil že by tu mělo být něco že bys měl 50 mb a kolik si dáš na DB a kolik na web, je tvoje věc....:---).

Co se týka limitu, tak ten se nedá nastavit:-(.

Jinak docela pěkná zpráva pro ty co hostujuo na psovi:

Dá se nastovavovat time limit!
Díky za zprávu, ale někde na nějakém fóru jsem čet, že pes je dost poruchový. No nevím, co je na tom pravdy.

Ještě jedna věc, která sem ale asi nepatří. Nevíte náhodou něco o tom, jestli platí ireklama.cz (pod hlavičkou psa) spolehlivě za zobrazování reklam na webech? Dočetl jsem se, že dost okrádají své klienty. Prostě si vymyslí nějaký důvod, proč někomu nezaplatit, když je návštěvnost jeho webu vysoká a nechce se jim platit (např. když je na jejich web přístup více jak 100 lidí denně (nebo za hodinu, nejsem si jistý) z jedné IP adresy). Máte někdo tuhle reklamu na stránkách a platí spolehlivě?

Tomáš
> docela pěkná zpráva pro ty co hostujuo na psovi:

Ja byt na psovi ... povazoval bych to za zpravu spis spatnou :)

Radek
Ale dá se jí využít ne?
Jinak ireklama se mi zdá solidní, platí sic málo ale nepodváděj;)).
Jinak což mě taky štve, od jednoho klienta se může zobrazit max 30 reklam... Pak se ti to nebude počítat...
od kud mas ty informace lukasiku? hostujes u P.E.S.? :-)))

pokud je to pravda, pak to neni moc dobre (urcite to neni vyhoda, da se toho s nadsazkou zneuzit treba na DDoS utok), urcite by tyto moznosti nemel mit bezny klient na virtualu. Pro kolegu jsem delal par veci hostovanych u nich a tam byl nastavem safe_mode (jak jsem cekal). Ono ale nastaveni se u P.E.S. lisi server od serveru (zalezi, kde mas zrovna prostor).

m.s.
No právě, záleží jakej server budeš mít, ale říkal mi to kámoš, já na placenej hosting prostě nemám... Resp. mám, ale šetřím na jiný věci:-).