SQL dotaz - order

Dobrý den,
nedaří se mi dát dohromady jeden SQL dotaz. Poradíte mi někdo prosím? Mám tabulku kontaktů lidí (kontakty). Někteří mají jen příjmení (prijmeni), někteří jen rodné příjmení (rprijmeni), někteří obojí. Potřeboval bych je všechny vypsat, a to seřazeně podle příjmení. Pokud mají jen rodné příjmení, pak podle něho. Tak, abych dostal jeden setříděný seznam. Díky
<HTML>S dotazem neporadím, ale nezdá se mi, že jsou tam lidé, kteří mají jen rodné přijmení - jak se liší od těch, co mají jen příjmení? Já bych to rozhodně měla tak, že příjmení budou mít všichni a vdané ženy budou mít vyplněno také rodné příjmení (případně muži, kteří přijali jméno manželky, abych je neopominula :-) ). Takže bych pak neměla problém s řazením podle příjmení ;-)</HTML>
Samozřejmě děkuji i za částečnou odpověď. Liší se ale tím, že každé příjmení je jiný sloupec :-) Chci nechávat i mužům možnost přijímat příjmení a přitom v databázi uchovávat jejich rodné.
<HTML>Ale moje řešení přece nevylučuje, aby i muží přijímali jiné příjmení :-)
Já vždy všude vyplnovala Příjmení, po svatbě vyplňuji Přijmení a Rodné příjmení. A stejným způsobem bych měla i tu tabulku. Tímpádem všichni by měli vyplněno Příjmení a někteří i Rodné příjmení (ať už žena či muž).</HTML>
zkus se probrat manuálem MySQL a podívat se na case. Podle mě je ale lepší udělat úpravu tabulky. Pokud někde něco není, tak to tam doplnit. Tedy pokud někde není příjmení, nakopírovat ho z rodného příjmení a opačně. To není nic proti ničemu a hodně se pak usnadní další práce s tabulkou... hehe, tak koukám, že tohle už Thalia psala. Než jsem si to stihl přečíst, tak jsem to napsal. Aspoň vidíš, že to asi nebude úplně scestná myšlenka. :-)
Jinak klidně poradím i se složítějšími problémy. V SQL jsem prostě dobrej! :-D
Myslím, že to půjde nějak pomocí aliasů. Ještě zkusím počkat. Třeba budu mít štěstí na profíka a poradí mi! :-)
aliasy ti prázdné sloupečky nevyřeší...
Filip (medicina1975.wz.cz)
1. dotaz, ktery prepise rodne prijmeni do kolonky prijmeni, pokud je prazdna
2. dotaz opacny
tim upravit puvodni databazi...
a pri vkladani pak nastavit, aby to php zapsalo do oboji

3. select seradi podle rodneho prijmeni
co treba "SELECT IF(rprijmeni='', prijmeni, rprijmeni) AS spravne_prijmeni FROM ... WHERE ... LIMIT ... ORDER BY spravne_prijmeni;"
tohe (strelka.unas.cz)
jj, nerikam, ze to nejde, ale podle mne uplne zbytecny komplikovat dotaz, kdyz staci upravit stavajici system pro jeden sloupec a prepsat v databazi prazdna policka. Vyrazne se tim zrychli to serazovani, si myslim.
Děkuji za pomoc, vyřešil jsem to! Díky
Peta si myslis spatne ...
Jedna if podminka skutecne SQL dotaz neztizi ... Pokud opuzivat dotazy typu

SELECT * FROM tabulka a tohle ti prijde jako ztizeni tak SQL nepouzivej.

Sorry za agresivitu, ale co te pozoruji na ruznych diskusnich forech, lezes mi obcas svymi nazory slusne na nervy ...
25k (kolodeje.wz.cz) to je problem ale v tobe.
Nevim, zda jste meli logicke obvody a assembler, ale vzdy nejslozitejsi operace je porovnavani a jeste kdyz musis porovnavat s NULL "" 0 jestli tam opravdu nic neni. A kdyz to das do cyklu, tak kazde porovnavani se ti znasobi.

Jako pro databazi do 1000 datumu v celku zanedbatelne. Ale to uz si musi posoudit kazdy sam, co se mu zda lepsi.
Horsi, jestli ten datum nema indexovany.