Jak na "dvourozměrnou" tabulku?

Mám problém s MySQL - potřeboval bych nějakým způsobem vytvořit webovou aplikaci pro zadávání a přehled směn jednotlivých zaměstnanců, problém však spočívá v tom, že to pomocí klasické MySQL tabulky provést nelze - je potřeba přidávat a odebírat zaměstnance i dny, tzn. oba rozměry... Příklad:
1.1. 2.1. 3.1. 4.1. ......
Pepa V V R R
Franta O O V V
Lojza R R O O
.......


Netuším vůbec, jak to pomocí nějaké tabulky v MySQL provést, možná by to šlo obejít nějakým propojením tabulek, ale opět vůbec netuším jak... Nemáte někdo radu, jak takovou databázi navrhnout?
hmmm

1. každá tabulka je logicky dvojrozměrná

2. použil bych 2 tabulky... jedna by obsahovala seznam zaměstnanců... a kždý by měl své jednoznačné id
potom druhá tabulka by obsahovala buňka jko iz_zamestnance, den, smena a nevim co vsecho....
No ale to je dost blbý řešení - když vezmu tu druhou tabulku, tak budu potřebovat na každý den každého zaměstnance 1 řádek - tj. pro 50 zaměstnanců za 5 let cca 100 000 řádků, a to 50 zaměstnanců není nijak moc... Hledám nějaké efektivní řešení, tohle by generovalo obrovskou databázi... Ta dvourozměrná byla v uvozovkách, je jasný, že každá je dvourozměrná, šlo mi o to, že bych chtěl 2 rozměry měnit...
To, co jsem naspal je zcela klasické řešení, každý záznam na jednom řádku + odkaz na informace o zaměstnanci... při zobrazování si samozřejmě vytřídíš jen data, které chceš zrovna vidět...
Petr T. : Tak jak píše DA, jedna tabulka se zamestnanci, druhá s dny, směny a tak.
Za 5 let 100 000 řádků, to je fakt malina. To se ta databáze ani nezamyslí. Až tam bude tak 500 000 000 ř, tak už to na mysql asi bude problém, ale mysím že tak řádově miliony řádků ještě zvládá s přehledem.
Navíc je to možn elegantnější řešení než vypadá.
Petr T:
hledáš-li efektivní řešení, nehledej tabulku s malým počtem řádků, ale s kvalitně udělanými indexy...
Ok, udělám to takhle - díky...